Educatie /

Museum De Waag

Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar
Erfgoed project voor groep 5 t/m 8.

Den Haag heeft zijn hopjes, Zwolle zijn balletjes, Zeeland zijn babbelaars. En Deventer? Deventer heeft natuurlijk koek: Deventer Koek.

Deventer Koek wordt al zes eeuwen gemaakt en gegeten maar het recept is nog altijd een goed bewaard geheim. In het jaar waarin het 1250 jarig bestaan van de stad gevierd wordt, staat de eeuwenoude koek centraal in de tentoonstelling Deventer Koek. Al zes eeuwen houdbaar van 21 januari tot en met 3 juni 2018 in Museum De Waag. Scholen zijn van harte welkom bij deze tentoonstelling.

Voor de leerlingen uit de groepen 5, 6,7 en 8 is er veel te ontdekken. Niet alleen over de Deventer Koek door de eeuwen heen maar ook over het beroemde koekenbakkersgilde en de kracht van de reclame. Natuurlijk kan er ook geproefd worden van de enige echte Deventer Koek.

Het educatieve programma:

Groep 5 en 6

Voor de groepen 5 en 6 is er een interactieve rondleiding waarbij er kennis gemaakt wordt met de geschiedenis van Deventer Koek, met daaraan verbonden de geschiedenis van de stad Deventer in de middeleeuwen en de vroeg moderne tijd. Er wordt stil gestaan bij Deventer als Hanzestad en de rol van de Deventer Koek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het middeleeuwse koekenbakkersgilde en de kracht van indrukwekkende reclames. De leerlingen gaan ook zelfstandig aan de slag. Aan de hand van foto’s zoeken zij naar objecten in de tentoonstelling waarbij zij vragen beantwoorden.

In de gewelvenkelder van Museum De Waag gaan leerlingen zelf aan het werk. In groepjes maken zij opdrachten in een opdrachtencarrousel, waarbij de Deventer Koek, koekbakken en koekenbakkers centraal staan. Het programma neemt ongeveer 1 uur en 45 minuten in beslag.

Groep 7 en 8

De groepen 7 en 8 spelen zelf een rol in de rondleiding door de tentoonstelling. Zij krijgen een opdrachtenblad met foto’s waarbij vragen worden gesteld. Middels deze vragen worden de leerlingen zelf ‘Deventer Koek deskundige’. Na ongeveer 25 minuten lopen de leerlingen samen met de museumdocent door de tentoonstelling, waarbij zij de opgedane kennis delen met de andere leerlingen.

In de kelder gaan de leerlingen in groepjes zelf reclame maken voor Deventer Koek. Zij gaan met gemengde technieken een affiche vormgeven. Het programma neemt ongeveer 1 uur en 45 minuten in beslag.

De expositie Deventer Koek, al zes eeuwen houdbaar is te bezoeken tot 3 juni 2018.
De kosten bedragen 2,50 euro per leerling.
Voorafgaand aan het museumbezoek ontvangt de leerkracht een Lesbrief met achtergrond informatie.

Voor aanmelding of meer informatie kunt u via de mail terecht bij Katja Wieland katjawieland@deventerverhaal.nl

 

Project cultureel erfgoed
Groep PO groep 5, 6, 7 en 8
voortgezet onderwijs op aanvraag
Lesduur ongeveer 1 uur en 45 minuten
Periode 21-01-2018 t/m 03-06-2018
Kosten € 2,50
Begeleiders 2 vanuit school
Lesbrief Lesbrief – Deventer Koek