18.11.2018 t/m 03.03.2019

Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel

In de tentoonstelling ’Deventer Boekenstad’ brengt Museum De Waag van 18 november 2018 tot en met 3 maart 2019 de rijke geschiedenis van Deventer als eeuwenoude boekenstad. Lang voordat steden als Amsterdam en Leiden de boekencentra van Nederland waren, was Deventer in de vijftiende eeuw de boekenhoofdstad van ons land, met befaamde boekdrukkers als Richard Paffraet, die al in 1477 het eerste boek drukte in Deventer.

Met de oudste stadsbibliotheek van het land, de hedendaagse Athenaeumbibliotheek met haar rijke collectie manuscripten en boeken, de talrijke antiquariaten en de grootste openlucht boekenmarkt van Europa kan Deventer met recht een boekenstad genoemd worden.

En nog altijd kent de stad belangrijke grafische ondernemers, zoals uitgeverij Kluwer, drukkerij Drukwerkdeal en Roto Smeets, waar tot op de dag van vandaag grote aantallen tijdschriften worden geproduceerd.

Aan de hand van bijzondere handschriften, incunabelen en andere topstukken uit de collectie van de Atheneumbibliotheek en bruiklenen uit binnen- en buitenland wordt deze unieke historie tot leven gebracht, van de vroegste tijden tot op de dag van vandaag, of liever: van de middeleeuwse manuscripten van de Moderne Devotie tot en met de Donald Duck van vorige week.

Informatie:

Looptijd tentoonstelling: 18 november 2018 t/m maart 2019
Nederlandse audiotour beschikbaar
Nederlands en Engelstalige audiotour beschikbaar door historische binnenstad

Openingstijden:
dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur