29.03.2017

Stadsetalage: Magistraal. Gerard ter Borch in Deventer

In de Stadsetalage op het Grote Kerkhof kunt u topstukken uit de Deventer collectie bekijken. 2017 is een jaar met een dubbel jubileum. Het is het 400ste geboortejaar van Gerard ter Borch, de beroemdste schilder van Deventer. Daarnaast is het de 350ste verjaardag van de Magistraat, het imposante groepsportret dat de schilder in 1667 opdracht van het stadsbestuur vervaardigde. De tentoonstelling brengt een ode aan Gerard ter Borch in Deventer. Centraal staan zijn Deventer portretstijl en in het bijzonder de Magistraat, de ‘Nachtwacht’ van Deventer.

Uniek in zijn soort is het grote groepsportret van de Magistraat, die door zijn vergulde lijst werkelijk ‘Magistraal’ is van uitstraling. Het schilderij is karakteristiek voor de strenge, sobere ‘Deventer’ portretstijl die ter Borch hier ontwikkelde, volstrekt anders dan wat elders in De Republiek gangbaar was. De heren in het zwart vertegenwoordigen het goede en rechtvaardige bestuur en worden omlijst door allerlei symbolen daarvan. De bijzondere pronklijst is gesneden door Derck Daniëls. Dit topstuk uit de Deventer collectie is nu tot en met de zomer voor iedereen te zien.

Deventer elite Gerard ter Borch was bij uitstek de schilder van de Deventer elite. Na zijn huwelijk met de gegoede Geertruida Maettysen kwam hij halverwege de zeventiende eeuw in Deventer wonen. Hij maakte hier talloze schilderijen (genre en portretten) die inmiddels wereldwijd zijn verspreid. De expositie geeft hiervan een beeld. Gelukkig zijn er naast de Magistraat nog twee afzonderlijke portretten voor Deventer behouden: die van Hendrik Nilant en Gisbert Cuper.

Wandel mee Maak een selfie in een schilderij van Ter Borch en wandel een uurtje met hem mee. In het tentoonstellingsboekje staat een wandeling die langs prachtige gevels in Deventer gaat waar de hoofdrolspelers uit de tentoonstelling woonden of werkten. In talloze huizen hingen schilderijen van Ter Borch aan de wand, soms wel zes!
Gratis rondleidingen en lezing Elke donderdag is er om 12 uur een gratis rondleiding van een half uur.| Gratis entree Tentoonstellingsboekje met wandeling € 2,50 Openingstijden Dagelijks geopend 11-17 uur (ook in het weekend) Gesloten op feestdagen (5 mei open) Magistraal. Gerard ter Borch in Deventer is te bezoeken van 8 april t/m 27 augustus in de Stadsetalage van het Stadhuis, zijde Grote Kerkhof, entree is aan het binnenplein.