14.09.2017

Stadsetalage: ZORG LAND GOED. 750 jaar zorg in Deventer

Al sinds 1267 bieden gasthuizen in Deventer verzorging aan armen, ouderen, zieken en gehandicapten. Om de zorg te bekostigen ontvingen gasthuizen giften maar ook bijdragen van betalende zorgklanten, de zogenoemde kostkopers. Voor verblijf in een gasthuis stond men land af en zo verkregen gasthuizen landerijen. Uit de rijke geschiedenis aan gasthuizen zijn Zorggroep Solis én Stichting IJssellandschap voortgekomen: de een voor de zorg voor mensen, de ander voor het landschap. Het verhaal van de zorg in Deventer is uniek. Niet alleen waren er veel gasthuizen in de stad gevestigd maar nergens in Nederland zijn zoveel landerijen rondom een stad te vinden die voortgekomen zijn uit zorginkoop. De expositie ZORG LAND GOED toont de geschiedenis van 750 jaar zorg in Deventer en is te zien in de Stadsetalage op het Grote Kerkhof van 8 september 2017 t/m 28 januari 2018.

Verenigde Gestichten
In 1267 schrijft de eerste zorgklant zich in bij het Heilige Geest Gasthuis aan de Brink. Het markeert het begin van 750 jaar zorg waarbij aandacht voor de mens maar ook voor het omliggende landschap centraal staat. ZORG LAND GOED toont dat in Deventer de zorg voor elkaar en het land diepgeworteld is in de identiteit van de stad. Ook de ziekenhuiszorg en psychiatrie komen in de expositie aan bod. Er is bijzonder beeldmateriaal te zien van zowel het oude St. Jozef en St. Geertruidenziekenhuis alsook van het leven in het St. Elisabethsgasthuis en Brinkgreven. De jubilarissen Zorggroep Solis en Stichting IJssellandschap zijn voortgekomen uit De Verenigde Gestichten.

Zorghelden
Al 750 jaar zetten zorghelden zich in voor goede zorg in Deventer. Daarom gaat er in de expositie speciale aandacht uit naar het thema ‘Zorghelden van Deventer’: zorghelden uit het verleden maar ook zorghelden van nu. In ZORG LAND GOED maken bezoekers kennis met tien mensen die in Deventer als zorgheld veel betekend hebben in het leven van anderen zoals kinderarts Van Bolhuis, P.W. Janssen of wijkzuster Antje Stieltjes. Bezoekers kunnen ook hun eigen zorgheld aanmelden in de expositie.

Informatie
De expositie ZORG LAND GOED, 750 jaar zorg in Deventer is van vrijdag 8 september tot en met zondag 28 januari 2018 te zien in de Stadsetalage van het Stadhuis en is gratis toegankelijk. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 18.00 uur, op donderdag tot 20.00 uur en op zaterdag en zondag van 11.00 tot 17.00 uur (gesloten op feestdagen). Elke donderdag is er een gratis instaprondleiding om 14.30 uur. De productie van de expositie ZORG LAND GOED is in handen van Deventer Verhaal, verantwoordelijk voor erfgoed in Deventer, in samenwerking met Zorggroep Solis, Stichting IJssellandschap en de gemeente Deventer