App /

De Waag

Verken Deventer in oorlogstijd!

Download nu de .IZI travel app en verken Deventer in oorlogstijd!  De fiets- en wandelroutes van Deventer Bezet & Bevrijd schetsen een indrukwekkend beeld van het verloop van de oorlog in Deventer. Aan de hand van zichtbare resten, foto’s en verhalen ervaart u het Deventer van 75 jaar geleden.

De app bestaat uit twee fietsroutes van gemiddeld 35 km en een wandelroute van ongeveer 6 km. De routes brengen u op verschillende plaatsen in en rond de binnenstad van Deventer die in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol speelden. De fietsroutes brengen u langs 16 locaties in Colmschate, Diepenveen, Oxe, Bathmen, Lettele en Schalkhaar. De wandelroute leidt langs 21 locaties in en rond de binnenstad van Deventer. Alle routes beginnen en eindigen bij De Waag.

 

 

Om gebruik te kunnen maken van de wandel- en fietsroutes, dient u de izi.Travel app op uw smartphone te installeren. Deze app is gratis te downloaden in de App Store of in Google Play.

 

Bent u slecht ter been maar wilt u toch de foto’s en verhalen van de bijzondere plaatsen van de Tweede Wereldoorlog in Deventer én omgeving bekijken? Dat kan! Ga naar naar de desktop versie

Wandelroute (binnenstad)

Deze route (6,3 km) leidt u te voet langs 21 locaties in en rond de binnenstad van Deventer. Aan de hand van zichtbare resten, foto’s en verhalen schetsen we een beeld van het verloop van de oorlog in Deventer van de Bezetting tot aan de Bevrijding. Een bijzondere rol is weggelegd voor de ingekleurde foto’s van Piece Of Jake. Door de zwart-wit foto’s in te kleuren en op de locatie te tonen, komt de oorlog heel dichtbij.

 

 

De wandeling begint en eindigt bij De Waag waar u de tentoonstelling kunt bekijken. De complete wandeling duurt circa 2 uur en 20 min. U kunt de route ook zelf inkorten.

Fietsroute Oost

Deze route (38 km) leidt u langs 16 locaties in Colmschate, Oxe, Bathmen, Lettele en Schalkhaar.  Aan de hand van zichtbare resten, foto’s en verhalen schetsen we een beeld van het verloop van de oorlog in Deventer van de Bezetting tot aan de Bevrijding. Een bijzondere rol is weggelegd voor de ingekleurde foto’s van Piece Of Jake. Door de zwart-wit foto’s in te kleuren en op de locatie te tonen, komt de oorlog heel dichtbij.

 

 

De fietstocht begint en eindigt bij De Waag waar u de tentoonstelling kunt bekijken. Denk er om dat u op sommige tijden op de Brink niet met de fiets mag lopen en al zeker niet mag fietsen. Start deze route pas als u bij De Waag bent.

Fietsroute West

Deze route (33 km) leidt u langs circa 15 locaties in Deventer Noord, Diepenveen en Schalkhaar.  Aan de hand van zichtbare resten, foto’s en verhalen schetsen we een beeld van het verloop van de oorlog in Deventer van de Bezetting tot aan de Bevrijding. Een bijzondere rol is weggelegd voor de ingekleurde foto’s van Piece Of Jake. Door de zwart-wit foto’s in te kleuren en op de locatie te tonen, komt de oorlog heel dichtbij.

 

 

De fietstocht begint en eindigt bij De Waag waar u de tentoonstelling kunt bekijken. Denk er om dat u op sommige tijden op de Brink niet met de fiets mag lopen en al zeker niet mag fietsen. Start deze route pas als u bij De Waag bent.

Beleef Deventer in het heden en de toekomst

Hoe zag Deventer er honderden jaren geleden uit en hoe ontwikkelt de stad zich in de toekomst?

 

De app 3Deventer geeft een virtueel kijkje in het verleden én de toekomst van één van de oudste steden van Nederland. Belangrijke historische gebouwen, zoals de stadsmuur of de Vikingwal, zijn door de eeuwen heen uit het straatbeeld verdwenen. Met 3Deventer komen deze gebouwen weer tot leven en zijn ze te bekijken alsof de tijd heeft stilgestaan.

 

Werp ook een blik in de toekomst van Deventer en ontdek hoe de stad over een aantal decennia van water en energie wordt voorzien en wat er gebeurt als de stad overvol raakt, vanaf historische hotspots in de stad óf thuis vanaf de bank.

 

 

Nieuw in de app is het ‘rondje IJsselbruggen’. Kies één van de voer thema’s: Archeologie, Hanze, Kunst & Nijverheid en Weetjes. Loop het rondje ‘brug tot brug’ en krijg per thema twintig verhalen te horen over objecten/gebouwen die je tegen komt.

 

De app 3Deventer is gratis te downloaden in App Store of Google Play.