Deventer Bezet & Bevrijd | Groep 7-8 /

Museum De Waag

InleidingNu Museum De Waag (voorlopig) geen schoolklassen kan ontvangen, hebben we een online lesprogramma gemaakt dat kinderen thuis kunnen maken. Het programma hoort bij de tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd in Museum De Waag. Deze gaat over Deventer tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Hoe begon de oorlog? Waarom waren er voedselbonnen? Wat betekende de oorlog voor Joodse Deventenaren? Dit alles komt aan bod met persoonlijke verhalen.

Het doel is om kinderen bewust te maken van het vieren van 75 jaar vrijheid. Vrijheid wordt bekeken vanuit het perspectief van de oorlog met af en toe een link naar de huidige (corona)tijd. 

PraktischVoor groep 5 & 6 en groep 7 & 8 zijn afzonderlijk vijf lessen gemaakt. Per les kost het maken ongeveer 20-25 minuten.

In de PDF staan links naar filmpjes die bij de opdrachten horen. De vijf lessen kunnen bijvoorbeeld over vijf dagen van de week verdeeld worden. Bij les 2, 3, 4 en 5 zijn doe-opdrachten bedacht om thuis te maken.

Als de kinderen bij deze opdrachten iets bijzonders hebben gemaakt, dan vinden we het leuk om de foto van het gemaakte werk op onze socials te plaatsen. Mail ons via e-mailadres info@deventerverhaal.nl de foto van het werk met daarbij de naam en leeftijd van het kind.

Technische instructieDownload (rechtermuisknop > link opslaan als…) de desbetreffende les in PDF hieronder en sla het bestand vervolgens lokaal op de computer op.

Download:Les 1 – Hoe het begon.pdfLes 2 – Deventer Bezet.pdfLes 3 – Het dagelijks leven tijdens de oorlog.pdfLes 4 – Joodse Deventenaren.pdfLes 5 – Deventer Bevrijd.pdfLet op: De PDF hoeft niet te worden uitgeprint. De PDF’s zijn invulbaar.