Expositie /

Museum De Waag

18.11.2018 - 03.03.2019

Deventer Boekenstad

Handschriften, boeken en drukwerk uit Deventer vonden in de afgelopen twaalf eeuwen hun weg naar ontelbare lezers. In de stad leeft de rijke boektraditie nog steeds. Niet alleen door de grootste boekenmarkt van Europa maar ook door de aanwezigheid van grote uitgeverijen en drukkers en talloze antiquariaten. Achter deze hedendaagse boekcultuur gaat een belangwekkende geschiedenis schuil. De prachtige verhalen over de Deventer boekhistorie komen samen in de dubbeltentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel in Museum De Waag én de Bibliotheek Deventer.

Bij de tentoonstelling is een gelijknamige publicatie uitgebracht. Het boek ‘Deventer Boekenstad’ is verkrijgbaar voor € 29,95 in de Museumwinkel en bij boekhandel Praamstra en VVV Deventer en online via bol.com.

 

Belangrijkste boekenstad van de Lage Landen
Sinds de komst van het christendom zijn er in Deventer sporen nagelaten in schrift. Onder invloed van Geert Grote en de Moderne Devotie werden talloze manuscripten geschreven en ook de uitvinding van de boekdrukkunst omstreeks 1450 werd in de Hanzestad snel nagevolgd. De eerste Deventer druk dateert al uit 1477. In de vijftiende eeuw beleefde de lokale boekcultuur een ware bloeiperiode en was Deventer de belangrijkste boekenstad van de Lage Landen.

Museum De Waag toont de hoogtepunten van de boekhistorie in Deventer. Van de vroegste handschriften en oude drukken langs de atlassen en almanakken naar de hoogtijdagen van de grafische industrie in de 20ste eeuw. De topstukken uit de geschiedenis van de Athenaeumbibliotheek zijn te zien in de ‘Schatkamer van Deventer Boekenstad’ in de Bibliotheek. Het digitale boekenspoor door het nieuwe bibliotheekgebouw toont de actuele invloed van deze werken. Beleef de rijke historie van Deventer Boekenstad!

 

Informatie: 

Bij de tentoonstelling Deventer Boekenstad. Twaalf eeuwen boekcultuur aan de IJssel worden diverse activiteiten georganiseerd.

Looptijd: 18 november 2018 t/m maart 2019
Gratis rondleiding: elke zondag om 14.00 uur
Extra: Nederlandse audiotour en Engelse handout beschikbaar

Openingstijden:

dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur
Museum De Waag, Brink 56 in Deventer

Entreeprijzen
Volwassenen: € 9,00
Jeugd 13 t/m 18 jaar: € 2,50
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Gratis: Museumkaart, ICOM- kaart, Rembrandtkaart en leden Vereniging de Waag