Links /

De Waag

Deventer in de Tweede Wereldoorlog, een schat aan informatie

Dit jaar viert Nederland 75 jaar vrijheid. Landelijk kijken we terug op de Tweede Wereldoorlog en vieren we het feit dat de bevrijding alweer 75 jaar achter ons ligt. Ook in Deventer is er veel te vertellen over deze roerige periode. Op deze pagina vind je een enorme verzameling van websites die een schat aan informatie geven over een bezet Deventer, de Duitse bezetter, de Geallieerden en de Bevrijding. 

 

Foto: Op 28 juni 1941 was er een massabijeenkomst van de Nationaalsocialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP) en de Nationaalsocialistische Beweging (NSB) op de Brink. Op het bordes van De Waag, dat is ingepakt tegen oorlogsschade, spreekt de Beauftragte voor Overijssel, dr. W. Schröder, de menigte toe.

Onderduikadressen in Deventer /www.onderduikhuizenvoorjodenindeventer.nl Stuikelstenen in Deventer / www.stuikelstenen-deventer.nlZichtbare resten uit de Tweede Wereldoorlog /www.tracesofwar.nlOverzicht van alle bij de geallieerde bekende Duitse stellingen binnen de regio IJsselland /https://dowr.maps.arcgis.com/home/item.html?id=3caeae657e5e4186a140694d946e7445  Archeologische verwachtingskaart van de Tweede Wereldoorlog voor de gemeente Deventer /https://dowr.maps.arcgis.com/home/item.html?id=0dab59d0aab246c58d072cb8c8692ca6 Alle bekende inslagen van de V1 in Nederland /www.vergeltungswaffen.nl Geschiedenis van Joods Deventer / https://ettyhillesumcentrum.nl/nl/geschiedenis-joods-deventer Beeldmateriaal over Deventer in de Tweede Wereldoorlog /https://www.beeldarchiefgildedeventer.nl/Deventer-in-de-Tweede-Wereldoorlog Kijkje achter de schermen bij de filmopnames van ‘A Bridge Too Far’ /https://www.beeldarchiefgildedeventer.nl/Deventer-Algemeen/A-Bridge-Too-Far/ Uitgebreide website met veel informatie over de provincie Overijssel tijdens de Tweede Wereldoorlog / www.overijsselviertvrijheid.nl Historische bronnen in het stadsarchief van Deventer / https://historischcentrumoverijssel.nl/onderzoek/tweede-wereldoorlog/ Veel informatie en collecties over de Tweede Wereldoorlog op één plek /https://mijnstadmijndorp.nl/

Foto: Canadese soldaten rusten in kazerne van Landwacht aan Assenstraat in 11 april 1945