Nu te zien!

Speelgoed voor jong en oud

Met welk speelgoed speelde u als kind? In deze pop-up tentoonstelling komen voor alle generaties herinneringen boven. Uit de rijke collectie van het Speelgoedmuseum zijn hier de hoogtepunten te zien uit de jaren rond 1935, 1960, 1975 en 2000. Laat u verrassen door het speelgoed uit uw eigen jeugd!

Lees meer ↓

Groeide u op vóór of ná de oorlog, of juist later in de jaren 70 toen er weer een frisse wind in Nederland waaide? Dat maakt een groot verschil. Dit geldt natuurlijk ook voor het spelen in een digitale wereld die rond 2000 is ontstaan.

Speelgoedmuseum Deventer heeft de oudste en grootste collectie speelgoed dat in Nederland is gebruikt of vervaardigd. Deze verzameling is voortgekomen uit die van Museum De Waag.

Daarom is het ook niet zo gek om – nu het Speelgoedmuseum is gesloten – tijdelijk speelgoed te laten zien in De Waag.

Een vernieuwd Speelgoedmuseum Deventer

Denk mee over het nieuwe Speelgoedmuseum! In de zomer van 2021 gaan de deuren weer open. Spelen en speelgoed geven kleur aan het leven. Het verbindt alle generaties en is voor jong én oud!

Momenteel is het Speelgoedmuseum Deventer voor verbouwing en herinrichting gesloten. Denk mee over het nieuwe speelgoedmuseum! Welk speelgoed mag volgens u niet ontbreken? Wat zijn volgens u belangrijke thema’s? Maatschappelijke vragen over rolpatronen en gender, diversiteit, duurzaamheid en geweld liggen voor de hand.

We proberen belangrijk speelgoed dat ontbreekt aan te vullen, zeker als het gaat om speelgoed van recente tijd. Gelukkig zijn er ook regelmatig schenkingen die de collectie verrijken.

In de kelder van De Waag vindt u een kleine selectie ‘topstukken’ uit de recent verworven grote speelgoedverzameling van mw. H.C. Ruyssenaers-Schenk uit Haarlem.

Foto’s met favoriet speelgoed van vroeger en nu? Stuur ze op!

Met welk speelgoed speelde u in uw jeugd? Voor de pop-up expositie ‘Speelgoed voor jong en oud’ in Museum De Waag, is Speelgoedmuseum Deventer op zoek naar foto’s met lievelingsspeelgoed van vroeger en nu. We roepen iedereen, jong en oud, op om in de fotoboeken te duiken en zijn favoriete speelgoedfoto naar ons op te sturen.

Speelgoed is van alle tijden en van alle generaties. Of je nu foto’s met speelgoed hebt uit de jaren rond 1935, 1960, 1975 of 2000… Speelgoedmuseum Deventer ontvangt ze graag. De meest fraaie foto’s of die met een bijzonder verhaal krijgen een mooi plekje in de pop-up tentoonstelling ‘Speelgoed voor jong en oud’.

Foto insturen
Stuur uw inzending naar info@deventerverhaal.nl o.v.v. naam, leeftijd van toen én nu en voorzie de inzending van een korte beschrijving met welk speelgoed u op de foto speelde. Heeft u het speelgoed op de foto van vroeger bewaard? Maak dan een nieuwe foto met het speelgoed van vroeger.

Alle inzenders krijgen, naast een mooi plekje in ons museum, twee gratis entreekaarten voor de expositie.