Skip to main content

Nederland in 150 landschappen

Van 9 juni t/m 8 september 2024

Dromerige natuurlandschappen, mysterieuze stadsgezichten en idyllisch boerenland. Van 9 juni tot en met 8 september 2024 presenteert Deventer Verhaal de tentoonstelling 'Nederland in 150 landschappen'. Dit jaar stellen we het thema 'landschap' centraal. In de Bergkerk word je meegenomen op een reis door het Nederlandse landschap van de afgelopen 150 jaar.

De kunstenaar is onze gids en nodigt ons uit om beter te kijken en ons meer verbonden te voelen met het land dat we zo goed denken te kennen...

‘Wie in het paradijs woont...'

‘Wie in het paradijs woont, wenst dit niet te verlaten’, zei de schilder Jan Voerman ooit tegen zijn vrienden. In 1889 had hij zich in de IJsselstreek gevestigd. Zijn uitspraak paste in de trend onder kunstenaars om buiten de stad te gaan tekenen en schilderen. 

Het echtpaar Tijmen en Helen Knecht-Drenth verzamelde vanaf 1970 getekende en geschilderde landschappen van eigen bodem. Zij wilden hiermee vastleggen hoe ons land in ruim een eeuw ingrijpend is veranderd. In 2003 schonken zij hun collectie aan de Gemeentemusea Deventer, tegenwoordig Deventer Verhaal. Met behulp van een fonds voor nieuwe aankopen is de verzameling in de afgelopen twintig jaar verder uitgebreid. 

Gezicht op plas met waterlelies door Jan Sirks (1885-1938)

De tentoonstelling ‘Nederland in 150 landschappen’ geeft je een beeld van anderhalve eeuw tekenen en schilderen van het landschap. De kunstenaar is onze gids en nodigt ons uit om beter te kijken en ons meer verbonden te voelen met het land dat we zo goed denken te kennen... 

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Rob Smolders, vormgegeven door SKVL en mede mogelijk gemaakt door Gemeente Deventer, Provincie Overijssel, VSBfonds, InDeventer! en Events Deventer.