Skip to main content

Deventer topstukken

Semi-permanente opstelling

De historische collectie van Deventer kent verschillende topstukken van landelijke en zelfs internationale bekendheid. Voor het eerst in jaren zijn deze topstukken bijeengebracht.

Deze zomer presenteren we in samenwerking met het Rijksmuseum, het Mauritshuis en Musée du Petit Palais in Parijs topstukken van de Nederlandse kunstschilders Meindert Hobbema en Jan van Kessel. De werken zijn opgenomen in de presentatie over zeventiende-eeuwse kunstschilders die Deventer stadsgezichten vastlegden en tot en met 14 oktober 2024 te bewonderen.

Verder vind je op de eerste etage beroemde 17de-eeuwse meesters als Gerard ter Borch II en Hendrick ter Brugghen. Uit later tijd zijn er werken van Cornelis Springer, maar ook van de in Deventer geboren meestervervalser Han van Meegeren.

Dankzij Vereniging de Waag, Vereniging Rembrandt en particulieren wordt de collectie nog altijd verrijkt met nieuwe stukken. Zo vind je onder de topstukken bijvoorbeeld ook enkele recente aanwinsten van de in Deventer geboren kunstschilder Bartholomeus Breenbergh.

Landschap bij Deventer door Meindert Hobbema (1638 – 1709) (Collectie Mauritshuis Den Haag)

De Vier Evangelisten

De Vier Evangelisten werden in 1621 geschilderd door Hendrick ter Brugghen. Conservator Anne van Geuns legt uit wat dit kwartet zo bijzonder maakt.