Skip to main content

Deventer Topstukken

Semi-permanente opstelling

De historische collectie van Deventer kent verschillende topstukken van landelijke en zelfs internationale bekendheid. Voor het eerst in jaren zijn deze topstukken bijeengebracht.

Op de eerste etage vind je onze topstukkenzaal met beroemde 17de-eeuwse meesters als Gerard ter Borch II en Hendrick ter Brugghen. Uit later tijd zijn er werken van Cornelis Springer, maar ook van de in Deventer geboren meestervervalser Han van Meegeren.

Dankzij Vereniging de Waag, Vereniging Rembrandt en particulieren wordt de collectie nog altijd verrijkt met nieuwe stukken. Zo vind je onder de topstukken bijvoorbeeld ook enkele recente aanwinsten van de in Deventer geboren kunstschilder Bartholomeus Breenbergh.

Slavernijverleden Deventer

Surinaamse kijkkast
Op dit moment is op de topstukkenzaal een kijkkast van de Surinaamse kunstenaar Gerrit Schouten te zien. De kijkkast is een herontdekt topstuk en geeft een bijzonder inkijkje in het slavernij- en koloniale verleden van Deventer.

De Vier Evangelisten

De Vier Evangelisten werden in 1621 geschilderd door Hendrick ter Brugghen. Conservator Anne van Geuns legt uit wat dit kwartet zo bijzonder maakt.