Educatie /

Museum De Waag

Schilderkunst in Deventer? Kom in Museum De Waag leren van oude meesters en moderne vervalsers.

Op de speciale Topstukkenzaal op de eerste verdieping van de historische waag, gelegen aan de Brink in Deventer, sta je oog in oog met Deventer meester-schilders van de afgelopen vijf eeuwen! Kinderen leren kijken naar en denken over schilderkunst, aansluitend op kerndoel 56 (erfgoededucatie).

Leer kinderen kijken naar en denken over schilderkunst…

Educatief programma

Museum De Waag biedt speciaal voor scholen uit Deventer en omgeving een educatief programma aan op basis van deze topstukkencollectie. Hierin leren kinderen kijken naar en denken over schilderkunst, aansluitend op kerndoel 56 (erfgoededucatie). Het programma is gericht op primair en voortgezet onderwijs.

Het centrale thema in het brede educatieve programma is ‘echt nep’. Deze verwijzing naar Magritte’s beroemde 'Ceci n'est pas une pipe' daagt kinderen uit na te denken over ‘echt’ en ‘nep’ in de schilderkunst. Aanleiding is het werk van meestervervalser Van Meegeren, maar bij veel meer schilderijen in de collectie kun je nadenken over de relatie tussen schilderij en werkelijkheid...
 • Primair Onderwijs / Groep 4-5-6: Echt nep – kijken naar kunst

  Die citroenen op dat stilleven, dat stukje kant aan de boord van die rijke man, of dat bontkraagje…


  Kinderen in groep 4 t/m 6 ontdekken hoeveel er te zien is door heel precies naar schilderijen te kijken. Aan de hand van tastbare materialen (écht kant, écht bont, écht aardewerk) leren ze met andere ogen kijken naar oude meesterwerken.

  Praktische informatie
  Dinsdag t/m vrijdag
  Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
  Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): minimaal 3 personen
  Tijdvak: 09:30 - 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min
 • Primair Onderwijs / Groep 6-7-8: Echt nep – selfies en schilderkunst

  Wie diep in de buidel tast voor een zelfportret, wil natuurlijk wel zo voordelig mogelijk voor de dag komen. Maar waarom hebben veel van die rijke dames en heren dan van die grote onderkinnen?


  Leerlingen verkennen de zeven schoonheden uit de zeventiende eeuw, hoe een houding macht en status uit moest stralen en hoe poseren in zijn werk ging. Ten slotte maken de leerlingen zelf een remake van een van de schilderijen. “Say cheese!”

  Praktische informatie
  Dinsdag t/m vrijdag
  Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
  Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): minimaal 3 personen
  Tijdvak: 09:30 - 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min
 • Voortgezet Onderwijs / Klas 1-2-3: Echt nep – de vervalser vervalst?

  Hoe herken je echt en nep in de schilderkunst? En wie bepaalt dat eigenlijk? Meestervervalser Han van Meegeren lichtte de kunstwereld en de Duitse bezetter op door vervalste schilderijen voor veel geld te verkopen. Maar is een ‘nep’ schilderij eigenlijk wel minder waard dan een ‘echt’ schilderij?


  Aan de hand van UV- en röntgenafdrukken van schilderijen uit de Topstukkenzaal in Museum De Waag gaan leerlingen op onderzoek uit. In het Atelier gaan leerlingen aan de slag met een nieuw ontdekt schilderij van Van Meegeren. Tenminste… daar heeft het alle schijn van.

  Praktische informatie
  Dinsdag t/m vrijdag
  Prijs lespakket (inclusief toegang tot museum): € 75,00
  Verplicht aantal begeleiders (incl. leerkracht): minimaal 2 personen
  Tijdvak: 09:30 - 11:00 uur / Tijdsduur: 90 min

Aanvraagformulier

Na de aanvraag neemt één van onze medewerkers zo spoedig mogelijk contact met je op! Voor informatie en boekingen kun je contact opnemen met Monique Wezenberg via educatie@deventerverhaal.nl of 0570-855950.

 • Datumnotatie:DD slash MM slash JJJJ
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.