Skip to main content
No3 van Nanda Coolsma, 1988
Online

Jaren tachtig

Het Verstoorde Leven

Begin jaren tachtig kampte Nederland met economische stagnatie. De overheid zag zichzelf steeds minder verantwoordelijk voor de inkomens van kunstenaars. Het tonen en stimuleren van ‘topkunst’ kreeg prioriteit. Dit leidde in 1987 tot afschaffing van de Beeldende Kunstenaars Regeling (BKR). Na de afschaffing van de BKR voert de gemeente een eigen kunstbeleid. Hierbij was speciale aandacht voor jonge, veelbelovende kunstenaars of academieverlaters, vastlegging van ontwikkelingen in het kunstenaarschap, en inpasbaarheid in de al aanwezige collectie. Het aankopen van werken vond plaats tijdens eigen aankooptentoonstellingen. Tussen 1988-1997 ontstond een veel gerichter aankoopbeleid met kwaliteit als het belangrijkste uitgangspunt.

No3 van Nanda Coolsma, 1988
No3 van Nanda Coolsma, 1988 (Collectie Museum De Waag)

Tijdens de Nederlandse Theaterdagen (1983-1987) werd Deventer een groot kunst- en theaterpodium. Dit bood een ontmoetingsplaats voor theatermakers en publiek met de schouwburg en theater Bouwkunde als centra. De Bergkerk werd begin jaren tachtig een officiële expositieruimte. In 1989 exposeerden onder andere de Deventer kunstenaars Ada Bunschoten en Arno Kramer in Philadelphia, in de tentoonstelling ‘Contemporary Art from the Netherlands’, terwijl Amerikaanse kunstenaars in de Bergkerk exposeerden. Dit versterkte de internationale, culturele banden en was een belangrijke ontwikkeling richting het nieuwe millennium.

Het plan Kunst en Groen ontstond in 1984, mede op initiatief van Hans Magdelijns. Het streven naar een beeldenroute is bijna volledig uitgevoerd. In deze periode ontwierp Arno Kramer het beeld ‘Het Verstoorde Leven’ als reactie op toenemend racisme in de samenleving. Hij droeg het beeld op als monument aan de Joodse Etty Hillesum. Arno Kramer memoreert: ‘Ik was helemaal ontroerd dat dan ik hoorde dat als Etty Hillesum jarig is ook 4 mei dan ligt dat hele beeld vol met kransen. Dat vind ik nog heel eervol.’

Onthulling 'Het Verstoorde Leven' (Nationaal Archief)
Onthulling 'Het Verstoorde Leven' (Nationaal Archief)

Geïnspireerd op het plan van Kunst en Groen is voor de tentoonstelling Uit de kunst! Deventer kunstklimaat in samenwerking met Kunstenlab een beeldenroute ontworpen langs kunstwerken in de binnenstad.

Voor de tentoonstelling Uit de Kunst! Deventer kunstklimaat 1960-1989 zijn we in gesprek gegaan met een aantal kunstenaars in deze periode actief waren. Kunstenaar Branka Perošević spreekt over haar komst naar Deventer, haar kunstenaarschap en haar drijfveren.