Op ontmoetingsplaatsen in cafés, poppodia en later in het eerste literaire café van Nederland ontsproten creatieve initiatieven die hun weerslag hadden op de ontwikkeling van het culturele leven in Deventer.
Arno Kramer start in 1971 bij Stichting Sociaal en Cultureel Werk het eerste literaire café van Nederland op de Brink. In het literair café kwamen bezoekers wekelijks bij elkaar en werden boeken besproken. Café de Engelbewaarder in Amsterdam opende zijn deuren veertien dagen later. Arno Kramer memoreert: ‘Daar ben ik altijd nog wel blij mee. Het eerste literaire café van Nederland. De Amsterdammers beweren altijd wat toen De Engelbewaarder heette de eerste was. Maar dat was niet zo. Wij waren veertien dagen eerder open!’.
Cultuureducatie werd in de jaren zeventig steeds belangrijker. Met weinig middelen richtten Renate Vincken, Arno Kramer en Jan Slijkhuis een ‘Kreatief Centrum’ op. Als kunstenaar en docent was Mieke Vahl zeer betrokken bij dit instituut. In 1976 startte de Kunstuitleen, waarmee kunst centraal in bruikleen kon worden gegeven. Een bijbehorende expositieruimte ‘Kunstuitkijk’ volgde. In 1978 begonnen kunstenaars Jacqueline Hoogeveen en Pim van Pagée, samen met architecten Jim Peters en Willem Smid, een reddingsactie voor het Noordenbergkwartier. Via Kabel Omroep Deventer (KOD) documenteerden ze het verval, organiseerden een buurtomroep en betrokken de buurt via krantjes en tentoonstellingen. Renate Vincken ontwierp samen met bewoners bestrating, straatmeubilair en muurschilderingen. Met succes werd de buurt van de ondergang gered.
Voor de tentoonstelling 'Uit de kunst! Deventer kunstklimaat 1960-1989' zijn we in gesprek gegaan met een aantal kunstenaars in deze periode actief waren. Kunstenaar Harry Knopperts spreekt over zijn kunstenaarschap en zijn tijd in Deventer.